U ORGANIZACIJI CENTRA ZA SPORT I REKREACIJU

U Gradskom parku Jezero na Betaniji u organizaciji Centra za sport i rekreaciju Općine Centar održan memorijalni cross učenika osnovnih škola pod nazivom „Nurka Burazerović“.

Učešće na memorijalnom crossu uzelo je oko 170 učenika osnovnih škola sa područja općine Centar, a takmičili su se u četiri kategorije i to djevojčice V, VI i VII razredi, djevojčice VIII i IX razredi, dječaci V, VI i VII razredi i dječaci VIII i IX razredi.

Medalje najboljim ekipama i pojedincima uručili su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i Esad Burazerović, brat hrabre Nurke Burazerović.

Nurka Burazerović je djevojka koja je dala svoj život da spasi dječiji. Ona je 1968. godine, skočila u Miljacku zajedno sa hrabrim vozačem GRAS-a Lukom Popovićem, kako bi spasili tada dvanaestogodišnjeg dječaka Ramiza Zekića. Dječak je u rijeku ušao da dohvati loptu, ali se počeo gušiti, te je Nurka skočila i spasila ga. Nurka je imala samo 27 godina kada je spasila Ramiza i bila je nastavnica tjelesnog odgoja i članica Atletskog kluba „Sarajevo“.

Da podsjetimo, u martu ove godine u Aleji velikana na Gradskom groblju „Bare“ otkriven je nadgrobni spomenik posvećen Nurki Burazerović. Izgradnju nadgrobnog spomenika finansirala je Općina Centar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *