Stadion Asim Ferhatović Hase

Untitled-1  KOSEVO_o

 

Naziv Olimpijski Stadion “Koševo” – objekat je dobio zahvaljujući činjenici da su na ovom mjestu 7. februara 1984. godine, otvorene XIV Zimske Olimpijske igre. Prvi put u istoriji Zimskih olimpijskih igara, Olimpijada je otvorena na stadionu nogometno-atletske namjene.
Objekat je lociran u okviru kompleksa Sportsko-rekreativnog centra “Koševo” u širem okruženju zone Koševske doline u Sarajevu.

Izgradnja Stadiona “Koševo” počela je 1947. godine. Koristeći prirodni amfiteatar Stadion je inkorporiran u dolinu Koševskog potoka i ima karakteristike tzv.”pejsažnog stadiona”. 1950. godine završena je atletska staza i teren. 1951. godine izgrađeni su pomoćni tereni 2 i 3. Prva međunarodna nogometna utakmica odigrana je 1954. godine između Jugoslavije i Turske. 1966. godine održane Balkanske atletske igre, izgrađena upravna zgrada, sa svlačionicama, ložom i restoranom, novinarske kabine, trenažni atletski poligon, postavljen električni semafor, rasvjeta. Projektant ondašnjeg objekta bio je arhitekt Vaso Todorović u saradnji sa arhitektom Anatolij Kirjakovim. 1977. godine Uprava Centra raspisala je natječaj za osavremenjivanje cijelog kompleksa na kome su prvu Nagradu osvojili arhitekti Alikalfić Lidumil i Đapa Dušan. U okviru priprema za XIV. Zimske Olimpijske igre Sarajevo 1984. objekat je temeljno rekonstruisan, pri čemu su autori sačuvali pejsažni karakter stadiona, dok su gledalište i atletska staza u potpunosti obnovljeni.

Tokom agresije 1992-95 godine Stadion je pretrpio znatna oštećenja koja su, nakon rata, sanirana zahvaljujući pomoći međunarodne zajednice.

Olimpijski Stadion “Koševo” čine glavni teren sa atletskom stazom, pomoćni teren 2 i pomoćni teren 3 sa umjetnom travom. Trenutno Stadion ima kapacitet od 36.500 sjedećih mjesta. Rekord Stadiona, kada su u pitanju sportske manifestacije, je iz sezone 1981/82, na utakmici fudbalskog prvenstva Jugoslavije, utakmica FK “Sarajevo” – FK “Željazničar”. Tada je utakmici gradskih rivala prisustvovalo najmanje 55.000 gledalaca, a neke od tadašnjih novina su objavile podatak da je utakmici prisustvovalo i 64.000 gledalaca.