Kalijum

Kalijum je važan prehrambeni mineral i elektrolit. U modernim društvima zapadnjačka prehrana dovela je do smanjenja unosa kalijuma. Uz smanjenu potrošnju voća i povrća i istovremeno povećanje potrošnje natrija, kroz povećanu konzumaciju prerađene hrane. Niski omjeri unosa kalijum-natrijum snažnije su povezani s rizikom od kardiovaskularnih oboljenja nego sa bilo kojim drugim hranjivim sastojkom. To se prije svega odnosi na povezanosti između unosa kalijuma i smanjenja krvnog pritiska kod odraslih, što rezultira smanjenjem rizika od moždanog udara i srčanih oboljenja. Obzirom da kalijum i natrijum u organizmu djeluju na „principu klackalice“, povećan unos kalijuma utiče na izbacivanje natrijuma kroz urin što opet utiče na smanjenje krvnog pritiska, kao i zadržavanje vode u tijelu općenito. Također, niz je istraživanja koji ukazuju na zaštitni učinak odgovarajućeg prehrambenog kalijuma na smanjenje bubrežnih kamenaca, kao i na gubitak koštane mase koji je povezan sa starenjem, na zaštitni učinak kod pretilosti i metaboličkog sindroma.

Kalijum je izuzetno važan elektorlit koji zajedno sa natrijumom tvori natrijum/kalijum pumpu, što je oblik aktivnog transporta kroz ćelijsku membranu. Ovaj vid transporta troši veliku količinu energije. Kroz pumpu utiče na električni potencijal ćelije. Utiče na kontrakcije i opuštanje mišića, jer omogućava ulazak kalcijuma u mišiće. Nervi trebaju ovu pumpu za provođenje elektriciteta. Transport tečnosti je pod kontrolom ove pumpe.

Dnevne preporuku za unos kalijuma su različite i varijabilne od države do države. Prije nekoliko godina Njemačka, Švajcarska i Austrija (D-A-CH) su podigle dnevne potreba za odrasle sa 2000 mg na 4000 mg.

Reference prema USDA (važeći preporučeni unos u SAD-u):

uzrast RDA mg
0-6 mjeseci 400
7-12 mjeseci 700
1-3 godine 3000
4-8 godina 3800
9-13 godina 4500
14-18 godina 4700
>19 godina 4700
Doilje 5100

Simptomi nedostatka kalijuma su brojni, ali većina ih nije specifična samo za deficit ovog minerala: mišićni zamor, problemi sa srčanim ritmom, zadržavanje vode u tijelu, nedostatak energije,…

Kod normalne prehrane koja uključuje dosta povrća i voća, do deficita kalijuma (hipokalemija) može doći usljed podvrgavanja operativnom zahvatu, dijareje, povraćanja ili upotrebe pojedinih diuretika. Obzirom da „moderna“ prehrana sadrži sve manje povrća, a sve više šećera i prerađene hrane, možemo reći da su pojedini ljudi sve više izloženi nedostatku kalijuma zahvaljujući neadekvatnoj prehrani (to je bilo nezamislivo prije 40, 50 i više godina). Također, izloženost stresu može uzrokovati gubitak kalijuma putem urina.

Povrce

Bubrezi održavaju ravnotežu kalijuma u organizmu. Višak se, u najvećoj mjeri, izbacuje putem urina i u dosta manjoj količini putem kože (znojenjem). Ukoliko bubrezi ne funkcionišu dobro može doći do povećane količine kalijuma u krvi (hiperkalemije), koja može ugroziti rad mišića i srca. Hiperkalemija u najtežim slučajevima može dovesti do zastoja srca. Stoga se ljudima sa bubrežnim problemima preporučuje savjetovanje sa ljekarima oko konzumacije kalijuma, posebno u sintetičkom obliku.

Kalijum je najbolje i najsigurnije unositi prehranom koja je bogata povrćem. Neke od namirnica bogatih kalijumom su špinat, kelj, slatki krompir, cvekla, avokado, blitva, krompir, paradajz, banane,…

Literatura:

Brurya Tal , Jessica Sack , Marianna Yaron , Gabi Shefer , Assaf Buch , Limor Ben Haim , Yonit Marcus , Galina Shenkerman , Yael Sofer , Lili Shefer , Miri Margaliot , Naftali Stern. Increment in Dietary Potassium Predicts Weight Loss in the Treatment of the Metabolic Syndrome. NCBI. 2019.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31159504/

Connie M. Weaver. Potassium and Health. NCBI. 2013.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23674806

Recommended Dietary Allowances and Adequate Intakes, Elements
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK56068/table/summarytables.t3/?report=objectonly

Xianlei Cai , Xueying Li , Wenjie Fan , Wanqi Yu , Shan Wang , Zhenhong Li , Ethel Marian Scott , Xiuyang Li. Potassium and Obesity/Metabolic Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis of the Epidemiological Evidence. NCBI. 2016.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27023597/