SAOPŠTENJE JU CENTAR ZA SPORT I REKREACIJU

Povodom saopštenja Udruženja Bordo prijatelji koje je u medijima objavljeno 27. jula 2019. pod naslovom “Bordo prijatelji se pitaju: Tjera li vlast FK Sarajevo iz općine Centar?”, radi istinitog informisanja želimo da istaknemo sljedeće:

Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“ će se referisati u dijelu u kojem su istaknuti podrška i ulaganja u Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase“, a ostatak saopštenja UG Bordo prijatelji koji je politički motiviran nećemo komentarisati.

Javna ustanova “Centar za sport i rekreaciju”, u skladu s raspoloživim sredstvima i kapacitetima, uložila je velike napore kako bi poboljšala uvjete na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović-Hase” Koševo, čije upravljanje je u nadležnosti ove ustanove. Zajedno sa svojim osnivačem od 2017. godine nastojimo osposobiti Olimpijski stadion za odigravanje međunarodnih utakmica, zadovoljavajući infrastrukturne kriterije koje propisuje UEFA i FIFA. U proteklom periodu, uz finansijsku podršku Općine Centar uloženo je 1,3 miliona KM za uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačanje reflektorske rasvjete, postavke novog semafora, unapređenje VIP lože, sanaciju službenog ulaza i drugih aktivnosti.  Činjenica je da stadion danas izgleda mnogo bolje nego u prethodnom periodu, čime demantujemo navode Udruženja da “infrastruktura neumitno propada”. Sva ova ulaganja se odnose na ispunjavanje kriterija koje propisuje UEFA i FIFA za odigravanje utakmica, a ne kako je navedeno za potrebe održavanja igara mladih EYOF. Podsjećamo da se reflektorska rasvjeta, semafor, kao ni prostor za zagrijavanje rezervnih igrača nisu koristili za otvaranje EYOF-a. Centralna soba za upravljanje sistemom sigurnosti također nije uslov EYOF-a nego FIFA-e i UEFA-e tako da argumenti koje je iznijelo Udruženje, a koji se tiču EYOF-a uopće ne stoje.

Nakon završetka prve faze rekonstrukcije, započeli smo aktivnosti oko ispunjavanja uslova za odigravanje međunarodnih utakmica višeg ranga među kojima su: postavljanje elektronskih čitača karata na ulazima, zagrijavanje terena, natkrivanje novinarskih loža i osposobljavanje pressa. S obzirom na ograničene finansijske mogućnosti kojima raspolažemo, prije nekoliko mjeseci započete su aktivnosti na pronalaženju finansijskih sredstava i realizacije plana za unapređenje i ovih uvjeta na stadionu.

Općina Centar je na sastanku održanom u aprilu ove godine izrazila spremnost da sudjeluje u ulaganjima kako bi se stekli uvjeti za odigravanje europskih utakmica, no da bi se to omogućilo potrebna su sredstva u iznosu od najmanje 1.700.000,00 KM. Pored Općine Centar, Nogometni savez BiH je u tom trenutku bio spreman investirati namjenski za elektronske čitače karata 100 hiljada eura. Predračun za elektronske čitače karata je iznosio 550.000,0KM. Niko više od prisutnih na sastanku u tom trenutku nije iskazao interes za ulaganja u infrastrukturu stadiona. Tek na sastanku 26.06.2019. godine, FK Sarajevo je iskazao interes za finansijskim učešćem u planiranim radovima i to kao avansno plaćanje korištenja terena u iznosu od 100 hiljada eura. Od tog trenutka nije bilo moguće provesti procedure javnih nabavki koje traju minimalno mjesec dana, a pogotovo izvesti radove.

Ustanova ni u kom slučaju nije odbila finansijska sredstva FK Sarajevo, kako stoji u saopštenju, samo je iskazala žaljenje zbog rokova koje nije bilo moguće ispoštovati od 26.06.2019.godine, a pregovori sa FK Sarajevo za avansno plaćanje s ciljem ulaganja u sportsku infrastrukturu  još uvijek nisu okončani. Ustanova kao dokazani Bordo prijatelj nije željela FK Sarajevo predstavljati u negativnom kontekstu, kako je to okarakterisano od strane Udruženja. Svoje prijateljstvo, za razliku od moralne podrške pojedinaca, dokazujemo i praktično kroz subvencioniranje cijene korištenja terena. U svom javnom istupu Udruženje  daje primjedbe na nerazumijevanje za treniranje omladinskog pogona.

Prava istina je da Omladinski pogon ima 2.463 treninga godišnje na pomoćnim terenima, a redovna cijena jednog treninga iznosi 117,00 KM. Samo za navedeni broj treninga FK Sarajevo bi Ustanovi trebalo plaćati cca 309.000,00 KM, odnosno cca 420.000, KM godišnje ukoliko na taj iznos dodamo utakmice prvog tima te termine Škole fudbala “Asim Ferhatović-Hase”, a plaća 86.000,00 KM na godišnjem nivou za sve svoje treninge, utakmice, omladinski pogon i ostalo. Iz ovoga je vidljivo koliki smo prijatelji FK Sarajevo, koliko razumijevanja i podrške ima Ustanova. S druge strane, uposlenici Ustanove vrijedno rade na održavanju terena, kako na glavnom, tako i na pomoćnim terenima i smatramo sasvim opravdanim da za posao koji svakodnevno obavljaju trebaju imati redovna primanja, te da uskraćivanjem posla ili plaća uposlenicima Ustanove ne bi doprinijeli razvoju sportske infrastrukture, a još manje uslovima u kojima treniraju klubovi. Smatramo neophodnim istaći da održavanje stadiona i pomoćnih terena na godišnjem nivou iznosi cca 360.000,00 KM.

Na kraju, Ustanova izražava žaljene što FK Sarajevo neće igrati domaću utakmicu međunarodnog karaktera u gradu Sarajevu, općini Centar i na stadionu “Asim Ferhatović-Hase“, te se nadamo da ćemo u budućnosti, realizacijom planiranih aktivnosti na daljnjoj modernizaciji stadiona, uz podršku svih zainteresiranih osigurati optimalne uvjete na stadionu.  Mi nećemo odustati od namjere da stadion učinimo najmodernijim u Bosni i Hercegovini ma koliko se pojedinci pod okriljem navodne brige naslađivali mukama što Ustanova i Općina Centar u vremenu ograničenih materijalnih sredstava i nerazumijevanja drugih nivoa vlasti preuzimaju na sebe breme rekonstrukcije stadiona na Koševu.