Olimpijski plamen opet gori na stadionu Asim Ferhatović – Hase

U okviru priprema za Evropski olimpijski festival mladih (EYOF) koji će se naredne godine održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu intenzivirani su radovi na uređenju Olimpijskog stadiona Asim Ferhatović Hase na Koševu na kojem je planirano svečano otvaranje ove manifestacije.S obzirom da je vlasnik Olimpijskog stadiona, Općina Centar Sarajevo predvođena načelnikom Nedžadom Ajnadžićem, kao odgovorna lokalna zajednica, uzela je aktivno učešće organizaciji ovog velikog sportskog događaja koji će našu domovinu i njene prirodne ljepote promovisati u svijetu.

U proteklom periodu održane su akcije čišćenja i uređenja stadiona, a sve u cilju stvaranja što boljih uslova za održavanje svečane ceremonije na kojoj će prisustvovati desetine hiljada posjetilaca.

 

Općina Centar je u ovoj godini uložila značajna sredstva za modernizaciju stadiona. U okviru ovog projekta završeno je uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, kao i pojačanje reflektorske rasvjete. Pored toga, završena je dogradnja klupe za stručne timove i rezervne igrače, te prostor za zagrijavanje igrača. Postavljen je novi rezultatski semafor, a provodi se i procedura za ugradnju novih stolica u VIP loži. 

Posljednja aktivnost koja je provedena u okviru uređenja stadiona je testiranje obnovljenog plamenika u kojem će ponovo gorjeti Olimpijski plamen nakon 34 godine. Paljenje Olimpijskog plamena zasigurno će evocirati uspomene na Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine.