Centru za sport uplaćena sva sredstva

Centar za sport i rekreaciju KS, koji upravlja stadionom „Asim Ferhatović Hase“, novac dobijen od organizatora mise koju je 6. juna na Koševu predvodio papa Franjo, investirao je u sanaciju oštećenja na stadionu, ali i u obnovu FIS-a.

Potvrdio je to za Faktor rukovodilac službe za marketing ove ustanove Haris Fazlagić, koji, iako je prethodno spominjan iznos od 70.000 KM, nije mogao precizirati koliko je Centru za ove svrhe uplatila Vrhbosanska nadbiskupija.

Obnova FIS-a

On je istakao da od dolaska pape nije bilo nekog profita za firmu, već je sve investirano i uloženo u održavanje stadiona i FIS-a.

– Odmah nakon što smo primili prvi dio sredstava, uložili smo ih u postavljanje nove vještačke trave u balonu ispred FIS-a, a renovirali smo i svlačionice. FIS je napokon dobio obnovu koju zaslužuje – ističe Fazlagić i dodaje da je ostali dio sredstava iskorišten za sanaciju oštećenja stadiona, koja su nakon ovakvih događaja jako velika.

Prema njegovim riječima, sanacija terena je urađena i prije nego što su Centru uplaćena spomenuta sredstva, a jedino je preostalo da se obnovi oštećeni dio tartan-staze, što je planirano u narednom periodu.

UEFA-ini kriteriji

– S obziromna na to da je novac naknadno uplaćen u tranšama, mi smo morali brzo reagovati zbog odigravanja utakmica, kako bismo zadovoljili UEFA-ine kriterije, pa smo odmah po završetku ceremonije počeli raditi na sanaciji – ističe Fazlagić i objašnjava da je samo za održavanje terena potrebno oko 35.000 KM.

Dodao je da je julski koncert Dine Merlina prouzrokovao veće štete na terenu od mise u junu, te se opet morala raditi kompletna sanacija terena.

Stadion je bunar bez dna

Naš sagovornik navodi da se u održavanje stadiona stalno mora ulagati, što je jako skupo.

– To je bunar bez dna. Stalno se mora ulagati u stazu, teren, stolice, vip lože, toalete, svlačionice, ambulantu i slično. Ali, mi uprkos tome poslujemo pozitivno, što je danas jako bitno i rijetko za jedno javno preduzeće – zaključuje Fazlagić.