Polić: Stadion Koševo je spreman za reprezentaciju

Kao sinonim za pružanje usluga u oblasti sporta, te stvaranju uslova za bavljenje sporta u glavnom gradu naše države navodi se Javna ustanova “Centar za sport i rekreaciju”, piše novinska agencija Patria. U njihovoj nadležnosti su svakako i organizacije sportskih takmičenja, ali i održavanje sportskih objekata

 

Jasmina Polić, direktorica Centra kaže da je njihova osnovna funkcija pružanje usluga u sportu, odnosno zadovoljenje javnog interesa Općine Centar u sportu, masovnost bavljenja sporta i naravno zbog specifičnosti određenih objekata kao što je stadion pružanje usluga i u profesionalnom sportu.

“Već dugi niz godina, tačnije od 2003. godine, realizujemo projekte s djecom iz osnovnih škola, koji su besplatni. Neki od projekata se odvijaju u našim salama u FIS-u, a neki na nogometnim i teniskim terenima. Uključeni smo u sve sportove, kao što su gimnastika, košarka, skijanja”, kaže Polić.

Ona je posebno naglasila da upravo za skijanje daju besplatnu opremu i sve ostalo što je potrebno da djeca izađu na skijalište. Tu su i škole plivanja, koja je besplatna, te škola tenisa, za koju, također, obezbjeđujemo sve potrebno, kao što su reketi, loptice.

“Mi od 2003., 11 godina reliziramo projekat sportsko-animacijski za djecu predškolskog uzrasta sa područja Općine Centra, jer smo kapcitirani objektima da ne možemo ići šire u ovaj projekat. Negdje u prosjeku oko 250 djece dođe svaki dan u naše prostore u FIS-u i kroz prolaze kroz poligone prilagođene njima, a s djecom se radi pet mjeseci”, pojašnjava Polić.

Njihov krajnji cilj je bio da uključe i Fakultet sporta i ministarstva nadležna i da se na neki način kroz školstvo naprave reforme sporta te da se od prvog razreda djecom bave profesori sporta, jer u petom razredu smo možda već zakasnili za neke sportove.

“Nažalost, još uvijek nismo uspjeli dobiti tu konekciju da ovaj projekat dobije na svom kvalitetu i na svojoj specifičnoj težini, ali nismo odustali”, napominje Polić.

Osim ovih projekata “Centar za sport i rekreaciju” bavi se održavanjem stadiona „Asim Ferhatović – Hase“ koji je nedavno dobio u infrastukturnom smislu zadovoljenje treće kategorije.

“Što se tiče stadiona imali smo evropske utakmice i negdje prošle godine UEFA je obilazila stadione i donijeli su odluku da klubovima daju podršku u infrastrukturi. Kada je u pitanju stadion znamo da je FK Sarajevo korisnik stadiona „Asim Ferhatović Hase“ i dobili su 89.000 eura kao podršku, s tim da lokalna zajednica mora učestvovati 10 posto, što nije izostalo. I mi smo nakon toga potpisali ugovor da se ide u realizaciju. Radovi su uspješno završeni. U ovom momentu stadion infrastrukturno ispunjava treću kategoriju”, kaže Polić.

Ona dalje pojašnjava da je neophodno, da bi stadion ispunio i četvrtu kategoriju, zagrijavanje terena, video nadzor.

“Mi ćemo se pripremati za to, napraviti ćemo projekat, pa ćemo vidjeti. U ovom momentu mi smo potpuno zatvorili uslov za treću kategoriju. Meni je zadovoljstvo što po prvi put na neki način imamo ovako dobru saradanju s Nogometnim savezom BiH i u kontinuitetu se dogovaramo. FK Sarajevo je pored Saveza jedini korsinik. Važno je reći da osim Općine Centar niko od šire društvene zajednice ne učestvuje u finansiranju rekunstrukciji odnosno modernizaciji stadiona”, dodala je Polić.

Jako joj smetaju priče o “ukletom Koševu”, te Polić napominje da se ona ne opterećuje predrasudama.

“Mislim da onaj ko je profesionalac i ko daje maksimum od sebe i koji ima cilj pred sobom, uopće mu nije bitno gdje se igra utakmica, ako je taj teren uslovan. Do njega je hoće li izvući maksimum. Mislim da je to smiješno i neozbiljno, nego se samo mogu upitati ko to tako govori. Nogometni savez je kuća za sebe i ne želim da se petljam kako će raditi, ali stadion je spreman za reprezentaciju, a NS BiH donosi odluku u skladu sa samo njima znanim kriterijima. Ja nemam ništa protiv da i Zenica, Banja Luka i Tuzla budu dio fudbalske priče, ali sam i zagovornik da se Sarajevu ne oduzimaju epitete koje je dobio još prije rata”, dodala Polić.